DOXOTERO

Mfd. by :- Hetero (Fulfilled By : Magicine Pharma)

Doxotero

SAFE AND SECURE


Magicine Pharma is registered with the Government Of NCT, India, Ministry Of Health in Government of Delhi, India, registration number DL-RAJ-122372 and as a wholesale distributor, department file No. 44208.

Check Availability in your country

GLOBAL SUPPLY

Similar Products

  • Carbotero..
  • Opdivo..
  • ZOLADEX..
  • Sorafenat..
  • Bicatero Tablet..
  • Evertor..

DESCRIPTION

  • :
  • :
  • :
  • :
  • :

PACKAGE

Don't have Prescription ?

Brand Name:- Doxotero 

Generic Name:- Doxorubicin 

Manufacturer:- Hetero

Dosage Form:-  Injection 

Strength :- 10mg 

Composition:- Doxorubicin 

Packaging Size:- 1 vial

Indication:-  Lung, prostate, pancreatic, bladder, ovarian, head and neck cancer. 

Storage Conditions:- Store at room temperature.

Doxotero (doxorubicin) injection is an anticancer agent that is used in the treatment of certain cancers (blood, breast, ovarian, lung, prostate, head and neck). Close monitoring of blood cell counts and kidney function is necessary while receiving this medication. It is given by your doctor or nurse. Before taking this medication tell your doctor if you have any medical history. 

Pharmacodynamics of Doxotero 

Doxotero is a long-circulating pegylated liposomal formulation of doxotero HCI that provides a greater concentration of Kaposi’s sarcoma tumor than in normal skin. Pegylated liposomes contain surface-grafted segments of the hydrophilic polymer methoxy polyethylene glycol (MPEG). MPEG groups extend from the liposome surface creating a protective coating that reduces interactions between the lipid bilayer membrane and the plasma components.

Advantages of Doxotero (doxorubicin) 

  • This medication helps to treat certain kinds of cancers.

  • This injection kills or stops the growth of cancer cells and also prevents the multiplication of cancer cells.

  • This medication also helps in the treatment of cancer that affects the plasma cells (a type of blood cell) inside the bone marrow.

Substitutes of doxotero (doxorubicin) injection 

  • Doxutec 

  • Adrim 

  • Prubicin 

  • Doxilyd 

  • Adriamycin

Side effects of Doxotero (doxorubicin) injection 

Some of the common side effects of doxorubicin are listed below:- 

Common side effects 

  • Vomiting 

  • Allergic reaction 

  • Constipation 

  • Mouth sore 

  • Loss of appetite 

  • Hair loss 

  • Diarrhea 

  • Weight loss 

  • Stomach pain 

  • Eye disorder 

  • Swelling of the feet

  • Weakness 

Serious side effects 

  • Skin rash 

  • Fever with chills 

  • Pain at the injection site 

  • Decrease in white blood cell 

  • Decrease in platelets 

Note - consult your doctor immediately if any of these side effects occur 

Missed dose 

  • In case you miss a dose immediately contact your doctor. Do not double the dosage to make up for the missed dose. 

Overdose 

  • Emergency medical treatment is required or contact your doctor in case of an overdose.

Usage of Doxotero (doxorubicin)

Doxorubicin injection is prescribed by the doctors to use in the treatment of ovarian cancer (affects the female reproductive system), breast cancer, Hodgkin’s disease (affects the immune system), multiple myeloma (affects the plasma cells inside the bone marrow). It works by suppressing the activity of an enzyme (topoisomerase II) involved in DNA multiplication of the cancer cells. It also forms harmful chemicals (free radicals) that cause DNA damage. This slows the growth of cancer cells and eventually kills them.

Before using Doxotero (doxorubicin) injection, inform your doctor about your medical history. 

  •  Contraception 

    • Use reliable methods of contraception to prevent pregnancy while taking this medicine. 

  • Children and adolescents 

    • This medicine is not for use in children and adolescents 

Warnings for female

  • Pregnancy 

    •  Docetero (docetaxel) injection is unsafe during pregnancy. It may cause harm to the unborn baby.

  • Breastfeeding 

    •   Docetero (docetaxel) injection is unsafe during breastfeeding. 

General warnings and precautions 

  • Patients with a history of heart disease need close monitoring while receiving this medicine. 

  • This medication can increase the chance of infection and bleeding. 

  • Close monitoring of the blood cell count is necessary. Do not start this treatment if the blood cell count is low. 

  • This medication can increase the risk of secondary cancers, most frequently in the mouth. 

  •  Avoid body fluids. 

Cautionary labels 

  • Not safe for pregnant women. 

  • Not safe during breastfeeding. 

  • May decrease blood count 

  • May harm liver

Q1. What is Doxotero (doxorubicin)? 

Ans. Doxotero injection is an anti-cancer medication. It is used in the treatment of certain cancers (blood, breast, ovarian, lung, prostate, head and neck). 

Q2. How does Doxotero (doxorubicin) work?

Ans. It works by suppressing the activity of an enzyme (topoisomerase II) involved in DNA multiplication of the cancer cells. It also forms harmful chemicals (free radicals) that cause DNA damage. This slows the growth of cancer cells and eventually kills them.

Q3. What are the common side effects? 

Ans. Common side effects are:- vomiting, constipation, loss of appetite, eye disorder, stomach pain, weakness, mouth sore, allergic reaction. 

Q4. In what strength is it available? 

Ans.  It is available in the strength of 10mg, 50mg. 

Q5. What should I avoid while taking Doxotero?

Ans. Avoid being near who are sick or have infections. Avoid activities that may increase the risk of bleeding or injury. 

Q6. How should I take Doxotero (doxorubicin) injection?

Ans. It is given as an injection by your doctor or nurse. Use this injection as directed by your doctor. Check the label for exact dosing instructions. 

Q7. Who should not take Doxotero injection?

Ans. Some medical conditions may interact with Doxotero (doxorubicin) injection like:- if you are pregnant, breastfeeding, taking any prescribed medicine, if you have a history of heart problems. 

Q8. What if I miss a dose?

Ans. In case you miss a dose consult your doctor immediately. Do not take extra doses to make up for the missed dose. 

Q9. Is it safe to take Doxotero injection during pregnancy? 

Ans. This medication is not recommended for pregnant women, it may cause harm to the unborn baby. Q10. Can I consume alcohol while taking Doxotero injection? 

Ans. It is not known whether it is safe or not. Please consult your doctor. 

Q11. How long does it take for the Doxotero to show effect? 

Ans. The effect of this medicine can be seen immediately after the injection is given. 

Q12. Can I take Doxotero (doxorubicin) injection during breastfeeding? 

Ans. Doxotero injection is unsafe during breastfeeding. 

Q13. What are the storage conditions? 

Ans. Store Doxotero injection at room temperature. Make sure that the injection is not broken while purchasing or storing. 

Q14. Is it safe to drive after taking a Doxotero injection? 

Ans. It may cause dizziness which may affect your ability to concentrate

Interactions of Doxotero (doxorubicin)

Many drugs can interact with doxotero. You should check all the possible interactions with your doctor.  

Medicine interaction

  • Acetaminophen 

  • Antifungal medication;

  • Auranofin 

  • Cyclosporine 

  • Dexrazoxane 

  • Progesterone

  • Clozapine 

Disease interaction 

  • Bacterial Infection

  •  Fungal Infection

  •  Protozoal Infection

 

Alcohol interaction

  • Interaction with alcohol is unknown. Before consuming alcohol, please consult your doctor. 

Contraindications of Doxotero (doxorubicin) 

Inform your doctor if you have the following conditions:- 

  • Hypersensitivity 

  • Low blood cell counts 

  • Heart problems 

  • Kidney  problems

  • Liver problems 

Above Content has been reviewed by Professionals