ALECENSA

Mfd. by :- Gentech (Fulfilled By : Magicine Pharma)

Alecensa

SAFE AND SECURE


Magicine Pharma is registered with the Government Of NCT, India, Ministry Of Health in Government of Delhi, India, registration number DL-RAJ-122372 and as a wholesale distributor, department file No. 44208.

Check Availability in your country

GLOBAL SUPPLY

Similar Products

  • RolimusĀ ..
  • Rebif..
  • TS-ONE..
  • Libtayo ..
  • Xbira..
  • Soliris..

DESCRIPTION

  • :
  • :
  • :
  • :
  • :

PACKAGE

Don't have Prescription ?

Brand Name:- Alecensa 

Generic Name:- Alectinib

Manufacturer:- Gentech 

Dosage Form:- Capsules 

Strength:- 150mg 

Composition:- Alectinib

Packaging:- 240 capsules 

Indication:- Lung cancer 

Storage Conditions:- Store at room temperature 

Overview 

Alecensa is a prescribed medicine used to treat people with non-small cell lung cancer that has spread from your lungs to other parts of your body and is caused by an abnormal anaplastic lymphoma kinase ALK gene.  Alecensa contains the active drug alectinib, which is an ALK inhibitor. This type of drug is commonly used to treat specific types of cancer. This medicine comes in the form of capsules that are taken orally twice a day with food. 

Pharmacodynamics of Alecensa (alectinib)

When taken with food, Alecensa reaches peak concentrations approximately 4 hours after dosing. It is metabolized by CYP3A4 to the active metabolite M4. Alecensa targets downstream communication and protein signaling that results from ALK phosphorylation and ALK mediated activation. 

Side effects of Alecensa (alectinib) 

Alecensa (alectinib) can cause some unwanted side effects :- 

Common side effects 

  • Chest pain 

  • Increased blood pressure 

  • Bloody urine 

  • Anemia 

  • Constipation 

  • Joint pain 

  • Loss of appetite 

  • Muscle and bone pain 

  • Weakness 

  • Vomiting 

  • Weight gain 

  • Nausea 

  • Dizziness 

  • Skin rash 

  • Allergic reaction 

  • Bloody stools 

  • Fever 

  • Headache 

  • Irregular heartbeat 

  • Bloating 

  • Blurred vision 

 

Serious side effects 

  • Kidney damage 

  • Liver damage 

  • Vision problem 

  • Muscle weakness 

  • Hyperglycemia 

  • Pancreatitis 

Note- immediately contact your doctor,if any of these symptoms occurs 

Alecensa comes in the form of capsules that are taken by mouth. It should be taken twice a day with food. 

Missed dose 

  • In case you miss a dose immediately contact your doctor. Do not double the dosage to make up for the missed dose. 

Overdose 

  • Emergency medical treatment required or contact your doctor in case of an overdose. 

Warnings

Before using Alecensa (alectinib) capsules, inform your doctor about medical history. 

 

  •  Contraception 

    • Use reliable methods of contraception to prevent pregnancy while taking this medicine. 

  • Children and adolescents 

    • This medicine is not for use in children and adolescents 

 

Warnings for female 

  • Pregnancy 

    • Alecensa shouldn’t be used by women who are pregnant. This medicine may cause harm in human fetuses. It is recommended that drugs should be avoided during pregnancy. 

 

  • Breastfeeding 

    • This medicine should not be used by women who are breastfeeding. 

General warnings and precautions 

  • Before starting treatment with Alecensa, make sure you tell your doctor any other medications you are taking. 

  • Tell your doctor if you have any history of kidney or liver problems. 

  • If you have lung problems or breathing problems. Do not take this medicine without your doctor's advice.

  • If you have a slow heart rate, Alecensa can worsen your condition. 

Cautions 

  • Do not chew this medicine 

  • Not safe for pregnant women 

  • May harm liver 

  • It’s possible to have bradycardia

Q1. What is Alecensa (alectinib)? 

Ans. Alecensa is a cancer medicine that interferes with the growth and spread of cancer cells in the body. It is used to treat a certain type of  lung cancer that has spread to other parts of the body.

Q2. How does it work? 

Ans. Alectinib is a tyrosine kinase inhibitor (TKI). Tyrosine kinases are specific enzymes (a type of protein) that may signal cancer cells to grow. TKI’s block these cell signals and by barricading the signals, they prevent the growth of the cancer cells. Alectinib blocks the abnormal ALK (anaplastic lymphoma kinase) protein. 

 

Q3. What are the side effects? 

Ans. Some common side effects are :- vomiting, constipation, chest pain, joint pain, shortness of breath, muscle and bone pain, weakness, fever, weight gain, swelling, skin rash, slow heart rate. 

Q4. In what strength is it available? 

Ans. It is available in the strength of 150mg. 

Q5. What should i avoid while taking this medicine? 

Ans. You should try to avoid sunlight because alecensa may make your skin more sensitive to the sunlight. While you’re taking this medication you may get severe sunburns. Because of this you should use sunscreen with at least SPF50. Doing this will help to protect you from sunburn . 

Q6. How to take Alecensa capsules? 

Ans. It should be taken orally by mouth twice a day with food. One should take alecensa capsules according to their doctor instructions. 

Q7. Is Alecensa chemotherapy? 

Ans. No, this is not a chemotherapy. Alecensa is a type of targeted therapy which works only on specific cells in your body. 

Q8. What if I miss a dose? 

Ans. Immediately contact your doctor in case you miss a dose. 

 Q9. Is it safe to take Alecensa capsules during pregnancy? 

Ans. This medication is not recommended for pregnant womens, it may cause harm to the unborn baby. 

Q10. Can I consume alcohol while taking Alecensa capsules? 

Ans. It is not known whether it is safe or not. Please consult your doctor.

Q11. Is it safe to take Alecensa capsules during breastfeeding? 

Ans. This medicine should not be used by women who are breastfeeding. 

Q12. What are the storage conditions? 

Ans. Alecensa capsules should be stored at room temperature. 

Q13. Are there any self-care tips?

Ans. Keep yourself hydrated while taking this medicine. Avoid sun exposure and crowded places. Maintain good nutrition. 

Q14. Is it safe to drive after taking Alecensa (alectinib) capsules? 

Ans. It may cause dizziness which may affect your ability to concentrate. 

Interactions of Alecensa (alectinib)

Before taking Alecensa capsules, talk with your doctor and tell them about all prescriptions and other drugs you take. 

Medicine interaction 

  • Avastin 

  • Digoxin 

  • Atazanavir 

  • Enbrel 

  • Tacrolimus 

  • Fluconazole 

  • Celexa 

  • Eliquis 

  • Norco 

  • Protonix 

Disease interaction 

  • Hepatic impairment 

  • Renal impairment 

  • Lung toxicity 

  • Bradycardia 

Alcohol interaction 

  • Interaction with alcohol is unknown. Before consuming alcohol, please consult your doctor. 

Contraindications of Alecensa (alectinib)

None.

Above Content has been reviewed by Professionals